SMS SZAMOS monitor 1/250 saját tervezés

Csoportos építés - A hátralévő idő:
Groupbuild - Commemoration for the first world war

Re: SMS SZAMOS monitor 1/250 saját tervezés

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2015.01.05. 21:30

Köszönöm szépen, örülök,hogy nektek is tetszik a hajó!

Gaccso: valóban szeretném a dunai hadiflottát, illetve a későbbiekben a magyarországi hajóépítést kicsit megismertetni veletek.

BobaFett: nem volt vészes, kellemes csalódás volt hogy a tervezés -a viszonylag egyszerű rajzolóprogramhoz képest (MS Paint, átméretezés: MS Publisher) - gyorsabban és pontosabban ment, mint gondoltam. Persze az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy egy viszonylag egyszerű hajót választottam.

Drotmalac: A problémát jól látod. Egy vékony, légies, de mégis önhordó, könnyen fel,-és levehető ponyván gondolkozom, remélem sikerül összehoznom.
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: fecky23 » 2015.01.06. 18:39

Szép munka!

Gratulálok hozzá és a kitartásodhoz is!
fecky23
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2015.01.08. 00:02

Köszi szépen fecky23 neked is !

Bár a hajó elkészült , ha megengeditek még toldanám kicsit a témát.

A tesvérhajónak, a Kőrösnek természetesen külön topicot fogok nyitni, de úgy gondolom, hogy a tulajdonképpeni kivágót is itt kell bemutatnom, mert eddig is ide tartozott. az alkatrészek meg vannak rajzolva, de rendszerezve még nincsenek.

De most kicsit úgy érzem magam mint az SW megalkotói, amikor a trilógia után leforgatták az előzményeket...

Én a vízvonal alatti résszel vagyok így, ez a kartonos-gittelős megoldás ami elkészült jó, de elüt a kivágó többi részétől. Nekem sikerült, de nem akartam így publikálni a hajót. Így ez a kérdés nem hagyott nyugodni,a hajó építése közben végig ott motoszkált bennem a megoldás keresése.
Az általam ismert lehetőségeket végigvéve a kályhához jutottam vissza, ebben nem kis szerepe van Imi épülő hajójának. Ettől az általánosan használt módszertől azért tartok kicsit, mert túl kicsik az alkatrészek. Legjobban a csiga alagútjának az elkészítésétől félek, és attól hogy hogyan tudom majd "digitalizálni" a kézzel elkészített szabásmintát.

Jelenleg éppen ez előtt állok, a vízvonal alatti rész alapját, gerincét és bordáit át,-illetve kiszerkeszettem, kinyomtattam és összeállítottam. Következő lépésként a héjalást készítem el. Ehhez azt a módszert találtam ki, hogy kinyomtattam egy jókora darab színezett alapot a lemezelés zöldjével.Normál műszaki rajzlapból elkészítem a szabásmintát, amikor passzol a helyére, akkor átrajzolom a zöld nyomatra, kivágom és felragasztom. Ha a ragasztás után is jó az alkatrész, akkor az "ősmintát" egy lapra újra felrajzolom, de már nem vágom ki. Ha minden alkatrész felkerült a hajóra -és így a lapra is, akkor beszkennelem és ezt már tudom a gépen finomítani és színezni.
Amikor ez is kész, akkor jöhet a rendszerezés, és kivágó bemutatása.
A "mínusz első" lépések:

Kép,Kép,Kép,Kép,Kép
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2015.01.08. 18:58

A Kőrös építésére, én azt javaslom, hogy mégis inkább a hajómakettek szekcióban folytasd, mert ott a hajók iránt érdeklődő laikusok könnyebben megtalálják. Itt pedig az oda irányuló linkkel lehetne zárni ezt az építést.
Gaccso
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gabes » 2015.01.22. 21:45

Gratulálok a hajóhoz! Szép tervezés és nem kevésbé jó és szép kivitelezés! Külön elismerés a kézi tervezésért! Jó kis meló volt ez! Most jön viszont egy másik szintén nehéz része a dolognak! Mégpedig, hogy amit kigondoltál egy olyan formába önteni, hogy azt nagyon sokan meg tudják építeni.
Ehhez sok türelmet kívánok Neked és várom a további fejleményeket!

u.i.: ha esetleg bármiben tudok segíteni, tanácsot adni, üzenj, ha tudok, segítek...

-G-
VISIT MY WEBSITE PLEASE
http://www.ppmodels.com
Gabes
Moderátor
Moderátor

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2015.01.24. 15:08

Gaccso, Gabes: Köszi !

A Kőrös új témát kap mindenképp. Ezt nemsokára befejezem, de a kivágó nagyon lassan halad. Nem azért mert olyan részletes lesz a leírás, hanem azért mert nincs sok időm (munka ezerrel, a tél véget ért január 5.-én), és az is megoszlik a makettezésen belül is.De erről majd később, a kikötőnél írok.
Gabesnak köszönöm a felajánlást, ha elakadok valahol akkor mindenképp szólok.

Üdv: Józsi
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Tamás » 2015.05.26. 07:34

Nem tudjátok mi tortént Joe-val, már lassan egy fél éve nem jelentkezett be? :S :S
Tamás
Haladó fórumozó
Haladó fórumozó

HozzászólásSzerző: wittman » 2015.05.26. 11:00

Hát remeélem nincs gond de én csak most látom tényleg rég nincs semmilyen bejegyzése.
wittman
Kiemelt tag
Kiemelt tag

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2015.05.30. 22:37

Sziasztok !

Nincs semmi baj, csak a családi és munkahelyi teendők miatt maradt el a fórumozás az elmúlt hónapokban.

Az építés viszont -ha lassan is- haladt, sikerült befejeznem az új vízvonal alatti részt. Persze nem lett a kivágó ilyen egyenletes, kis csiszolást és utána festést kapott ez a test is:

Kép

Összehasonlítva: a felső az új test, amit a Kőrösnél fogok bemutatni, az alsó pedig a régi réteges-kartonos-gittelős megoldás

Kép

Az elkészült Szamos, mellette az új vízvonal alatti rész, és az épülő Kőrös a régi testtel:

Kép

Az alsó résszel teljessé vált a kivágó, a vízvonal alatti részek cserélhetőek a két monitor között:

Kép

De ez már egy új építés, ezzel az írásommal tényleg befejezettnek tekintem a Szamost, és elkezdem a KŐRÖST, az alábbi elérhetőségen:
viewtopic.php?f=25&t=1574

Mindenkinek köszönöm a figyelmét, üdvözlettel: Józsi [Hello]
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Tamás » 2015.06.01. 09:54

Udv újra a fórumon, már megijedtem, hogy valami tortént.
Nagyon szép lett a Szamos, részletgazdag, szépen megépített. Ha kész lesz a kivágó szeretném én is elkészíteni.
Tamás
Haladó fórumozó
Haladó fórumozó

Előző

Vissza: Centenáriumi Megemlékezés az I. világháborúról