Kikötő az 1800-as évek második feléből

Dioramas

Moderátor: János

Re: Kikötő az 1800-as évek második feléből

HozzászólásSzerző: Imi » 2022.02.14. 07:54

Szia!
Látom, mégsem hiszem el! Nagyon szuper! Elképesztően jól sikerült, annyira jó az összkép a matrózokkal!
Őszintén szólva, nem nagyon értem, hogyan lehetne tovább részletezni a figurákat. A rizsszemről hallottam már én is, de mivel lehetne mondjuk a szemeket megfesteni? Vékony ecset, kihegyezett fogpiszkáló is szerintem a fél arcot beterítő eredményt adna.
Először a képeket néztem meg és nem értettem, mi ez a monitoros kép. Majd elolvastam a szöveget és ekkor vettem észre az eredeti hajót! Csak gratulálni tudok!
Imi
Közösségi tag
Közösségi tag

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2022.02.14. 17:43

Szerintem sincs túl sok értelme a további részletezésnek. Én nem gondolom úgy, hogy egy makettet nagyítóval kell nézegetni. Vagy legalábbis én megelégszem azzal, ha egy makett szabad szemmel nézve maximálisan részletes. Hogy teljesen őszinte legyek, az agyon panelvobalazott makettek sem tetszenek. És igen, vannak akik rizsszemre írnak, de annak meg pont az a lényege, hogy csak nagyítóval lehet nézegetni.
Gaccso
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2022.02.19. 19:06

A képességeim ismeretében azt hiszem, hogy a részletezés határait elértem.
Ami miatt ez most kicsit hangsúlyosabb lett számomra, az a Moson show. Nagy valószínűséggel nevezem a kikötőt, és ettől egy kicsit más szemmel nézem az építését is. Bár az utolsó részeknél már nem sokat számít, úgyis az egészet bírálják el. Hiába részletezem az utolsó 15 embert,ha az előző 150 egy másik szintet képvisel.
Másfelől a kikötőépítés tíz éve alatt rengeteg minden változott: a szemem romlott, olvasáshoz,monitorhoz ,makettoláshoz kell a szemüveg. Ezt kiegészítve a nagyon apró alkatrészekhez még az asztali nagyító is elengedhetetlen már.
A technikai hátterem azonban egyre jobbá vált. Alapesetben a telefonos képeket teszem fel az építésről. De amikor komolyabb képeket igényel a téma, mert elkészül egy partszakasz, akkor a lányom lép színre. Rengeteg olyan fénykép készült tavaly is , ami egy-egy jelenetet nagyon jól visszaad, de mégis elvetettem, mert az alakok arcnélkülisége tönkreteszi. Ennél a méretnél a festési, ragasztási hibák is nagyon láthatóvá válnak már.
A műanyagoknál látható részletezést alapul véve óriási a különbség. Talán a papír, -mint anyag- eleve nehezebben munkálható meg mint a plasztik. :S Nekem egyébkén a hibái ellenére is sokkal jobban bejön mint a tűpontos -de hideg- tucatműanyag makettek.

Visszatérva hajókra, a típusukat elfelejtettem múltkor kiírni...
Az előző posztomban a második képen balról jobbra az alábbi bárkákat látjátok: az első egy gajeta, a második egy bracera ( olaszul: brazzera), a harmadik és a negyedik szintén gajeta, az utolsó pedig egy klasszikusnak mondható északi halászhajó.

Jelenleg épül még két nagyobb bracera ( brazzera), és egy trabacul (trabaccolo).
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2022.02.20. 13:37

Örülök, hogy találkozhatunk Mosonmagyaróváron. Addig még van két hónap, úgyhogy ne kapkodd el a végét!
Gaccso
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2022.02.21. 00:04

Én is várom a személyes találkozást, kapkodnom pedig remélem nem kell majd a végén...

Ennek fényében folytattam a hajótestek kialakítását.
Korrigáltam az apróbb egyenetlenségeket, felragasztottam a hiányzó orrtőkéket, illetve a kormánylapátokat. Ezután a felső dörzsfák következtek, illetve az orr résznél kialakítottam a jellegzetes homorú lezárást.
Ezt követték a fedélzeti tárgyak.Az egyik bracera nyitott raktere megkapta a magasítást, a másiknál legyártottam a magasítást és a raktérfedelet . A trabakul domború raktárfedelet kapott. Ezenkívül a lépcsőlejárók, ill. a tolóajtók készültek el.
Azt, hogy milyen elrendezésben szerelem őket fel még nem alakult ki teljesen. Ehhez majd a napokban tanulmányozom a szakirodalmat.

Készítenem kell két hajóhoz korlátot a hátsó részre, ehhez 0,2-0,3 mm-es papírcsíkokra volt szükségem. Ezeket egy átalakított, immár dupla pengés szikével már el tudom készíteni, de a korlát összeállítását ki kellett kísérleteznem.
Először rácsokkal próbálkoztam, de az összelapolásnál a papír vastagsága miatti eltolódás nagyon zavaróan hatott.
Ezután a papírcsíkot felragasztottam egy kivágott lapra, ami egyik oldalról támaszt maga a papírlap. Ez lesz a korlát felső része, a kapaszkodó.
Ezután a 10mm-es hosszra feldarabolt papírcsíkokat tompán ragasztottam faragasztóval ehhez az elemhez. Ezek alkotják a korlát függőleges elemeit. Amikor ez megszáradt, óvatosan levágtam a felesleget, kétfelé vágtam a kész elemet, és a végeit lehajtottam. Lapjára nagyjából ívre hajtottam és a kormánylapát felől felragasztottam –szintén faragasztóval- a hajó peremére. Amikor ez is megszáradt, beállítottam a végleges pozíciót és CA ragasztóval merevebbé tettem a kapaszkodót.

A végeredménnyel elégedett vagyok, első ránézésre tetszik…

Kép,Kép
,Kép,Kép
,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép,Kép
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: minipeti » 2022.02.25. 08:37

Nagyon szép!
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2022.04.27. 18:56

Kerestem Joe kapitány a kikötődet a MosonShow, de nem láttam. Ezek szerint mégsem sikerült jutni?
Gaccso
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2022.05.01. 20:43

Gaccso írta:Kerestem Joe kapitány a kikötődet a MosonShow, de nem láttam. Ezek szerint mégsem sikerült jutni?

A körülmények felülírták az elképzeléseimet, ez a két hónap nem úgy telt ahogy terveztem.
Nem mondom hogy sajnos, mert sokat kaptam ettől az időszaktól,de a hobbi most sem fért bele. Még látogatóként sem tudtam eljutni.
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2022.05.02. 11:35

Jún. 18án lesz Pesten is egy kiállítás, ha jól emlékszem az még közel is van hozzád. :)
Gaccso
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2022.05.03. 18:17

Gaccso írta:Jún. 18án lesz Pesten is egy kiállítás, ha jól emlékszem az még közel is van hozzád. :)

Köszi az infót,utánanézek... :)

Bár nem tudom hogy addigra elkészülök-e, de még meglátjuk. :S
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Joe711 » 2023.03.15. 09:19

Sziasztok !

Lefestettem a hajótesteket ésfelkerültek a fedélzetre a kiegészítők is. Azárbócok beragasztásával megkezdődött a rigg kialakítása:

Kép

Kép
Joe711
Adminisztrátor
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: gottokiller » 2023.03.29. 19:48

Jól néz ki. Látom megy az apró munka, én nem tudom mennyi ideget fogok lenyelni a csónakok építésével. [thumbup]
gottokiller
Fórumozó
Fórumozó

Előző

Vissza: Dioráma