I-400 (Ingyenes 1/200)

Watercrafts

I-400 (Ingyenes 1/200)

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 14:21

1945 augusztusában a japán fegyverletételt követően a US Navy 24 tengeralattjárót fogott el, melyek az utasításoknak megfelelően megadták magukat. Ezek között volt három, melyekhez hasonlót még nem láttak az amerikaiak. A hajók nem csak méretükben, hanem rendeltetésükben is kuriózumnak számítottak. Bár teherszállító tengeralattjáróknak nézték először (a legénység ugyanis tengerbe dobta a "rakományt"), a Szaszebó kikötőbe érkezés utáni átvizsgálást követően derült ki, hogy ezek bizony repülőgép-hordozó tengeralattjárók.

Műszaki adatok:
-Vízkiszorítás a felszínen: 5307 t
-Vízkiszorítás alámerülve: 6670 t
-Hossz: 122 m
-Szélesség: 12 m
-Merülés: 7 m
-Merülési mélység: 100 m
-Meghajtó rendszer:
Dízel-elektromos meghajtó rendszer:
4* 1680 kW (2250 lóerős) dízelmotor felszíni menetben
2* 1600 kW (2200 lóerős) elektromotor víz alatti menetben
-Sebesség felszíni menetben: 18,7 csomó (34,6 km/h)
-Sebesség víz alatti menetben: 6,5 csomó (12 km/h)
-Hatótávolság: 69400 km (2 millió liter gázolajjal)
-Fegyverzet:
-8*533 mm-es torpedóvető cső az orrrészben
-1*140 mm-es L/40 csőhosszúságú 11. évi típusú tengerészeti löveg
-3*tripla 25 mm-es 96-os típusú légvédelmi gépágyú
-1*25 mm-es 96-os típusú légvédelmi gépágyú
-Szállított kötelék: 3*Aichi M6A1 Serian torpedóbombázó hidroplán
-Legénység: 144 fő

A repülőgép-hordozó tengeralattjáró ötlete Jamamoto Iszoroku tengernagytól származott, aki 1942 elején - felismerve, hogy a Pearl Harbour elleni rajtaütés következményei és az amerikai mozgosítás nem úgy zajlik, mint, ahogy azt előzetesen kalkulálták - egy tervet nyújtott be a Nihon Kaigun admiralitása felé, melyben az Egyesült Államok honi területeinek közvetlen támadását és az ahhoz elképzelt fegyvert vázolta fel. A terv lényege a meglepetésszerű támadásban rejlett, ami célterület víz alatti menetben történő megközelítésében volt elérhető. A terv 18 egységgel számolt, melyekből végül 3 épült meg, ezekből kettő állt szolgálatba (azok is csak 1945-ben), míg a negyedik egységet nem sikerült befejezni, a többi építését már el sem kezdték.
A mérnököknek és a japán iparnak is hatalmas feladatot jelentett ezen hajók kifejlesztése és megépítése. A hangárat a hajótest tetején, a felépítménybe integrálva tervezték, ami normál esetben a súlypont megemelkedését okozná, ezért a mérnökök egy dupla belső hajótestes elrendezés mellett döntöttek. A hajótest hossza kétszerese volt egy német U-VII osztályú egységnek. Emellett ki kellett alakítani elegendő helyet a rendkívüli hatótávolság - a japánok ugyanis nem használhatták a Panama-csatornát - miatt szükségessé vált 2 millió liter gázolajnak és a több hónapra elegendő ellátmánynak is. A hajótestet hegesztés helyett szegecseléssel építették, ami növelte a hajók tömegét, ugyanakkor gyengébb sérülésállóságot eredményezett. A repülőgépek indítását az orrész tetején elhelyezett sűrített-levegővel üzemelő katapulttal kívánták végezni. A repülőgépek felkészítését még a víz alatt megkezdték volna a motorok felmelegítésével, majd a felszínen a gépeket egyesével a katapultra helyezték volna, amit a motor beindítása, a behajtott szárnyak kinyitása, az úszótalpak felszerelése és a függesztmény felhelyezése követett volna. A három gépből álló kötelék indítása a felszínre emelkedést követően 30 percet igényelt. A gyakorlatban a folyamat 45 percet jelentett, ami kifejezetten veszélyessé tette a műveletet az álló helyzetben lévő tengeralattjárónak. A hajó ezt követően alámerülve várta volna a gépek visszaérkezését, amelyeket után daruval emltek volna vissza a fedélzetre és helyeztek volna vissza a hangárba. A problémák garmadáját a hatalmas hajótest azzal is növelte, hogy egy ekkora tengeralattjárónak - a kor és a japán ipar technológiai színvonalának megfelelően - hosszú időbe telt a felszínre emelkedés és a merülés is, növelve a hajó védtelen helyzetben tartózkodás időtartamát. A rendszeresített repülőgépek sem működtek kielégítően. Gyakoriak voltak a meghibásodások, ami a rohamtempójú fejlesztésnek, és a rossz minőségű alapanyagoknak volt betudható. Mindezek ellenére az amerikaiak veszélyes fegyvernek tekintették ezeket a hajókat és amikor az oroszok szerették volna megvizsgálni azokat, az amerikaiak mindet elsüllyesztették eltitkolva a roncsok koordinátáit.

A makettet kísérletképpen építettem, hogy kipróbáljam a 200 g-os nyomtatópapírt, amit egy másik építéshez használnék.

A kivágó az alábbi linken érhető el:
https://papermodel.jp/i400-index.html

A kivágó 11 db A4 méretű lapból áll. A hajó alkatrészei 9 oldalon vannak, míg az alap 1 oldalon és a készlethez megépíthető 2 db Szerian bombázó 1 oldalon kapott helyet. A kivágó 4 különálló pdf dokumtumban tölthető le, valamint a tervező szokásának megfelelően az összeállítási útmutató a honlapon van (én ezt lemásoltam egy word dokumentumba).
Egyik egység sem került bevetésre. Az első bevetés odaútja során következett be a japán fegyverletétel és ezzel a háború befejeződött, a köteléket visszarendelték és felszólították a megadásra.

Kép
"Közelre nézz, és mindent látni fogsz!" (A részeges karatemester)
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

Re: I-400 (Ingyenes 1/200)

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 14:25

Az építés a tat felől indul, annak utolsó szekciójával, ami három alkatrészből áll.
Kép

Kép

Kép

Kép

Itt szembesültem először azzal, hogy ezzel a papírral nem lesz könnyű dolgom. Nehezen kezelhető, ellenben van tartása.
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 14:28

Majd az építést folytattam a tat soron következő három elemével.
Kép

Kép

Kép

Naná, hogy illeszkedési problémák vannak.
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 14:33

Az élek festését vörös és szürke filctollakkal végeztem. A tat után a hajótest középső része következett. Itt legalább van váz, még, ha keresztválaszfalak formájában is, de se előtte, se utána nincs, ami sajátos horpadást eredményezett a középrész és az orr, valamint a tat illesztésénél a fedélzet felől. Utólag derült ki, hogy az elemeket először a gerinc vonalában érdemes összeragasztani, akkor kevésbé problémás.
Kép

Kép

Kép
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 14:37

Majd nekiálltam az orrésznek. Itt sem voltak vázelemek.
Kép

Kép

Kép

De felkerültek az első kormányfelületek.

Kép

Kép

Itt látható, hogy a belső váz hiánya egy elég érdekes deformációt eredményezett. A hajótest szélei eléggé széttartanak. Gondoltam, a fedélzet majd megoldja.

Kép
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 15:30

Az összeállítási útmutató alapján a hajógerinccel folytattam. Hátha javít a helyzeten.
Kép

Kép

Kép
Hát nem sokat.
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 15:38

Ez után a lengéscsillapító bordákat/stabilizáló szárnyakat kellett volna felhelyezni, de én inkább a fedélzet alátámasztásával folytattam, mert tartottam a potenciális sérülésektől és nagyon irritált a hajótest formája.
Kép

Kép

Az utóbbi helyzet sokat javult, de az illeszkedési hibák csak maradtak és a fedélzet mentén jól látható horpadások vannak, amit részben a hibák, részben a vastag papír okozott.
Továbbá, ami késik nem múlik, felkerültek a stabilizálók is.
Kép

Kép

Kép

Viszont felmerült további sérülési lehetőség, ami a tárolásból, valamint mozgatásból származhat, így elkészítettem az alapzatot is, bár az útmutató szerint az még ráér.
Kép

Kép
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 15:44

Ezt követően nekiálltam a kormánylapátnak és a hátsó magassági kormánynak.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Majd a két csavartengellyel és a hajócsavarokkal folytattam.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Látható, hogy ez egy "gagyi" makett, de az építése attól még élvezetes tud lenni.
Aztán felraktam a korlátokat a tatra, melyek feladata a mólóhoz kikötött hajó hajócsavarjainak védelme.
Kép

Kép

Kép
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 15:53

Ezt követően felraktam a három alkatrészből álló fedélzetet az alátámasztásra.
Kép

Kép

Kép
Na itt jött a bibi egy közel fél centis hézag miatt. Próbáltam a filctollal színezni, de a technokol nem engedte. Egy részét majd a hangárajtó elfedi.
Az építést a katapulttal folytattam.
Kép

Kép

Kép

Sajnos kicsit nehezen akart illeszkedni a fedélzetre. Majd a tatnál lévő két oldalsó palánk következett. Céljuk számomra nem tiszta, de lehet, hogy a hullámverés ellen védhették valamelyest a 140-es löveg kezelőit.
Kép

Kép

Kép
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 16:06

Ezt követően a felépítménnyel folytattam, azon belül is a hangárcsővel. A hangárajtó formája érdekes, de nem megoldhatatlan. Ugyanakkor csak zárt állapotban építhető.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Majd a felette lévő fedélzet és a felépítmény meglehetősen érdekes formájú kiegészítésével folytattam. Itt kap majd helyet az uszony és a légvédelmi fegyverzet is.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Elég nehéz volt a meghajtogatás és a hangárcsőre történő illesztés is. Néhol látszik, hogy hol oldotta föl és színezte el a technokol a nyomtatófestéket. Ez után az uszonnyal folytattam, aminél az okozza a nehézséget, hogy van az oldalában egy ív, amit három alkatrészből kell elkészíteni. Mikor felkerül a hajóra, olyan, mintha csak hozzá lenne csapva a felépítményhez. Bár sok alkatrészből áll, a többi része már nem vészes, de az illesztési hibák idegesítőek tudnak lenni.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Majd folytattam a két hullámtörővel.
Kép

Kép

Kép
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 16:17

Ezt követően az uszony szerelvényeivel folytattam, melyek két dimenziósak.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Elkészült a szimpla 25 mm-es gépágyú.
Kép

Kép

Kép

Aztán a hadilobogó következett.
Kép

Kép

Majd a három tripla 25 mm-es 96-os típusú gépágyúval folytattam.
Kép

Kép

Kép

Kép

Majd a főfedélzet szerelvényeit és a 140 mm-es löveg került sorra.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Ezzel a hajó maga kész is van, már csak a repülőgépek vannak hátra.
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.19. 21:11

A kivágóból a hordozott gépeket kétféle konfigurációban lehet megépíteni: összecsukott, szállítási helyzetben, valamint indításra előkészített állapotban. Én mindkettőből egyet építettem, párhuzamosan. Az építés a törzs összeszerelésével kezdődik.
Kép
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Nos nem volt könnyű, de nehéz. Sok gondot okozott az illeszkedés és a papírvastagság, de meglepően erősre sikerült ezek a kis gépek. Ezt követően a katapulthooz szükséges alkatrészeket ragasztottam föl, mert talpként is funkcionálnak és íííííííííígy kevésbé gurulnak el.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Ezt követően a pilótafülke szélvédője és kabintetője következett. Ez három alkatrész gépenként. Sajnos ebből az egyik szélvédőt sikerült elhagyni, így azt 80-g-os papírra újranyomtattam. Az árnyalatában tér el az eredetitől.
Kép

Kép
Az építést a függőleges vezérsíkokkal, majd a vízszintes vezérsíkokkal folytattam. Mivel az összecsukott állapotú gépnél a behajtott szárny miatt gondok lehetnek. A behajtott részeket pedig majd a szárnyak után érdemes felragasztani.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Ez után a szárnyakkal folytattam. szerencsére a behajtott szárny ragasztási pontját színkódolták, így könnyebb a megfelelőt a megfelelő oldalra helyezni.
Kép

Kép

Kép
Ettől a ponttól már nem párhuzamosan építettem a két gépet. Először az összehajtott gépet fejeztem be. A vezérsíkok behajtott elemeivel kezdtem.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Majd következett a háromtollú légcsavar és az orrkúp és az első bombázó elkészült.
Kép

Kép

Kép

Kép
A másik gép építését az úszótalpak száraival folytattam, majd légcsavart készítettem el. Utoljára az úszótalpak kerültek föl.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

A kész hajóról a képek a galériába kerülnek.
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: KisSas » 2024.05.20. 19:37

Ez akkor egy egynapos építés?

Egyébként jól sikerült! Gratulálok hozzá! [thumbup]
KisSas
KisSas
Közösségi tag
Közösségi tag

HozzászólásSzerző: minipeti » 2024.05.23. 16:01

Köszönöm!
Nem, hosszabb. Körülbelül egy hónapig készült, de a kihagyások nélkül egy hét lenne, vagy még annál is kevesebb. Az építés megosztásával időbeli okokból csak a befejezés után tudtam foglalkozni.
minipeti
Fórumozó
Fórumozó

HozzászólásSzerző: Gaccso » 2024.06.17. 22:02

Nagyon jó lett ez a hajó. Nekem nagyon tetszik. Gratulálok!
Gaccso
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Következő

Vissza: Vízi járművek