Mintah elfedkeztem volna valamiről.... De vajon miről.... Oh tényleg, frissíteni a témát.
Üdv mindenkinek! "It has been a while".
Az utolsó bejelentkezésem óta eltelt egy kis idő. És nem tudni miért de az az alatt eltelt idő alatt történt aktivitásom publikálatlan maradt.
Nade jobb később mint soha. íme némi helyzetjelentés.(meg még egy-egy a többi ilyesfajta témákban)
Akkor kezdjük is. Hol is tartottunk? Ja igen. Az "Easy Eight". Pár hónap csücsülés után egy cigipapíros dobozban, folytattam a Shermant. A futómű az eléggé egy pepecs meló volt, a lánctalp meg més rá tett egy lapáttal, de a(z újra) kezdés után elég hamar lezártam a történetet.
Összegezve a tapasztalataimat, A makett nem egy nagyon nehéz darab, de viszont van benne egy-két igen pepecselős kész[például az a fain szemenkénti lánctalp].
Képek az építésről:
És a képek a kész alkotásről(2019 június):
M4A3E8 Sherman(A.K.A "Easy Eight"") /
W.O.P.T. (Andrey Kukiza)
Mint ahogy az utolsó képen is látszik, a Sherman mellett (előtte pár nappal) egy másik páncélos is legurult a vágólapról. ezt a típust lényegében senkinek nem kell bemutatnom, annyira jellegzetes képviselője korszakának. A bemutatóm következő alanya a német Pz3-mas harckocsi. Az építésről nem sok kép készült, lévén a makett nem egy túlkomplikált darab, és viszonylag hamar kész lett.
Építési dokumentáció:
És a "bevetésre" kész tank(2019 Május):
Pz. Kpfw. III Ausf. L (becenevén Pz.3 L) / Alexkung71 (Alexander Vasilyevich)
A sorban következő páncélos az egy igazi ínyenc csemege volt, lévén ez a típus nem annyira nagyon képviselteti magát globálisan makettező körökben. Az alapra is csak véletlenül találtam rá, de az első vágást az még egy pár lépésnek kellett megelőznie, mert a makett alapjáraton egy egyszerű szösszenet volt, amit a "Girls Und Panzer" című japán rajzfilmsorozat promócionálására készítettek. Az előkészítés 2 lépésben zajlott le(ha az átméretezést nem számoljuk): 1. a tankot úgymond "lestandardosítottam" ami lényegében annyit tesz, hogy a rajta lévő(a rajzfilmben is viselt) feliratokat és emblémákat eltávolítottam. A 2. lépés részeként a futóművet vettem kezelésbe, mert lényegében csak 1-1 "doboz" volt az egész. Egy "kis" idő és munka elteltével végül meglett amit akartam, ami egy viszonylag pontos és részletes reprodukálása a futóműnek, és a hátsó "csúszószánnak"(vagy ki tudja mi a korrekt szakneve).
A kinyomtatás után az építés viszonylag olajozottan ment, és viszonylag hamar a polcomon tudhattam a tanktörténelem eme kevésbé ismert gyöngyszemét.
Építési dokumentáció:
Kész tank(2019 Augusztus):
Mediun Tank Type 89 I-Go/Chi-Ro / Ismeretlen tervező
Az ezt követő harckocsiért nem kell messzire menni stílusilag, és ez kivételesen egy eléggé ismert(és a maga idejében korszakalkotó) típus. A makett szokásos korai WOPT maketthez méltóan meglehetősen egyszerű. Az egyetlen módosítás amit eszközöltem, az az, hogy az I-go, hoz hasonlóan ez is kapott egy kidolgozottabb csúszótalpat.
Építési Dokumentáció:
És a kész alkotás(2020 Április, amikor a világ a feje tetejére állt):
[b]Renault FT[/b] /
W.O.P.T. (Andrey Kukiza)
A következő a építés alanya a 2.vh egy viszonylag ismert típusa, amely az afrikai hadszintéren vette ki a karrierje oroszlánrészét. Az egyetlen nyomtatás előtti módosítás az egyértelmű újraméretezés volt. Az építés szokásos módon zökkenőmentesen lezajlott. A készítő az eredendő kis mérethez viszonyítva kifejezetten részletesre alkotta a kivágót.
Építési dokumentáció:
És a kész tank(2020 Június):
Cruiser Tank Crusader Mk.3(Ismert még A.15 Tank, Cruiser, Mk VI típusjelzés alatt) /
BoxStudio (Lazylife)
Az ezt követő haditechnikai mérföldkövet ismételten nem kell bemutatni. Ez a tank még a haditechnikában annyira nem érdekelt emberek jelentős részének is ismert dolog. Szinte törvényszerű, hogy előbb-utúbb az amerikai hadsereg ezen modern igáslova is a vágólapomon végezze. A makett viszonylag egyszerű, és élvezetes építés volt. Az egyedüli panaszom, az a tény, hogy a készítő az a lánctalpat csak részben tervezte meg.
Építési dokumentáció:
És az építést lezáró képsor(2020 Július):
General Dynamics Land Systems
M1A1 Abrams /
Julius Perdana (Paper Replika)
Ismét egy ugrás az időben, és egy újabb taggal gyarapodott a tárlat. Ezúttal egy ismert tank egy kevésbé ismert alvariánsát hoztam át a síkból a térbeli valóba. Ez a makett már egy ideje várta a sorát, de végül végre valahára megejtettem rajta a kezdőmetszést. A kivágó méretéhez viszonyítva meglehetősen könnyen építhető, de kellően részletes(és nem spórol ok nélkül a lánctalp hosszán).
W.I.P. képek(hát mit ne mondjak nem nagyon kattogott a kamera):
És a kész makett(2021 Március):
Pz. Kpfw. II Ausf. L "Luchs" (közembereknek Pz.2 L) /
Alexkung71 (Alexander Vasilyevich)
És ezzel elérkeztünk az utolsó Timeskip-hez. Nem olyan rég ismét kedvet kaptam a tanképítéshez, és ezúttal egy elég egyedi küllemű konstrukció rekreálásán foglalatoskodtam. A makett a szokásos WOPT minőség. Meglepően részletes, és a tank különös kialakításából(ami a maga idejében is eléggé szokatlan volt) adódóan egy két helyen eléggé trükkös építést tesz lehetővé. Továbbá ennél a tanknál elfogott a kísérletezgethetnék is, és "csak mert miért is ne!" megpróbáltam megoldani hogy a ne csak a torony forogjon, hanem az ágyúcsövet is lehessen fel-le bólintani. Mint kiderült, ebben a méretarányban nem annyira nehéz kivitelezni, csak tisztában kell lenni a forgáspont elhelyezésével, és onnantól már csak pár fülpiszkálónyél(már amennyiben az ember még talál üreges műanyagpálcás fültisztítót) darabka, és némi gempaocsdrót kell. A legidőrablóbb rész az ismételten a futómű volt.
W.I.P. Képek:
És a kész műremek(2022 szeptember):
Heavy Tank
Char B1 Bis / W.O.P.T.
Huh. volt mit bepótolni(legalábbis itt, mert a 2 másik fő közeg még hátravan). Ezentúl megpróbálok kicsit rendszeresebben jelentkezni. Addig is további minden jót, és Vigyázzatok magatokra, és szeretteitekre ezekben az elmeroggyant időkben.
Folyt Köv...